27. Junij, 2022
print

Klasični pogreb

Pri pokopu s krsto skopljemo v klasični grob jamo v katero se k večnemu počitku položi krsto s pokojnikom. Če dopušča teren se jamo skoplje s kopačem, če pa je prostorska stiska pa ročno. Jama za klasični pokop pri klasični krsti širine ca. 80cm in dolžine ca. 200 cm. Če je grob še prazen oz.nov in se dela prvi pokop mora biti globina jame 180 cm, če pa je to drudi pokop pa globine 130 cm.

V enojni grob se lahko opravi pokop samo dveh krst, ene na drugo, v družinski oz. dvojni grob pa pokop 4 krst. Zemljo ki se jo izkoplje iz groba se spravi v zabojnik, ki se postavi jame oz. mesta za pokop, da se po samem pokopu s to zemljo zasuje grob.

Po opravljenem izkopu groba zabojnik obdelamo z zelenilom, postavimo pohodne poti za nosače na samem grobu, vrvi za spust krste v grob, ter postavimo še stojalo na katerem so v košarici rože za poklon, ter stojalo za zemljo in lopatko katera uporabi duhovnik pri samem obredu.

Po samem pokopu se grob zasuje z zemljo, ki smo jo predhodno spravili v zabojnik poleg groba, uredimo gomilo ter jo pokrijemo z venci in ostalim cvetjem, ki so ga prinesli ljudje v vežico.