21. April, 2024
print

Poslovitve pred upepelitvijo

Pred samo upepljitvijo pokojnika nudimo svojcem možnost da se poslovijo od pokojnika njegovi najdražji ali pa se namesto klasičnega pogreba opravi poslovitev od pokojnika na evropski način, ki ga pogrebna podjetja izvajajo že leta in leta, pri nas pa je ta način še v povojih.

POSTOPEK POSLOVITVE:
Pokojnika se pripelje v krsti za upeljitev v mrliško vežico, samo krsto pa se prekrije z dekorativnim pregrinjalom in tu naprej gre skoraj enako kot pri klasičnem pogrebu. Za razliko od žarnega pogreba se ljudje pridejo v vežico posloviti od pokojnika in ne od žare. Ob poslovitvi pred vežico so prisotni krajani, prisotni so lahko po želji sorodnikov duhovnik, pevci, govornik, trobentač in nosači. Ko se opravi obred pred vežico, pa se namesto k grobu krsto zapelje do pogrebnega vozila, nakar se pokojnika odpelje na upepeljitev. Ko je postopek upepeljitve končan obvestimo svojce kdaj bo žara na pokopališču. Sedaj pa se žare ne postavi v vežico ampak jo v prisotnosti najožjih svojcev, po želji tudi duhovnika nosača odneseta k grobu in položita v grob.

SMISEL POSLOVITVE je da se kljub drugačni obliki pokopa še vedno ljudje poslovimo od pokojnika in ne od žare ( ostankov človeka ).